Politicus van het jaar: Klaas Dijkhoff

Klaas Dijkhoff is in de jaarlijkse publieksverkiezing van EenVandaag gekozen tot Politicus van het Jaar. Voor de vijftiende keer brachten de leden van het Opiniepanel hun stem uit.

Vind alles over politicus van het jaar

Politiek moment van 2018

Afgelopen jaar konden mensen in 37 gemeenten naar de stembus om een nieuwe gemeenteraad te kiezen wegens herindelingen. De gemeenteraadsverkiezingen waren echter niet het belangrijkste politieke moment van het jaar 2018, dit was namelijk het niet afschaffen van de dividendbelasting.

Het terugtrekken van het omstreden kabinetsplan haalde 38 procent van de stemmen en is daarmee verreweg de belangrijkste politieke gebeurtenis van het jaar. Ook bij de Startpagina-gebruikers was dit terug te zien. Er werd ruim 1100 keer gezocht op zoekwoorden omtrent het niet afschaffen van de dividendbelasting.

 Naast het niet afschaffen van de dividendbelasting en de gemeenteraadsverkiezingen werd er ruim 20.000 keer gezocht op politieke partijen. De meest gezochte partijen waren SP, PVV, Christen Unie, CDA, VVD en PvdA.

Meest gezochte politici

Ondanks dat Klaas Dijkhoff is uitgeroepen tot politicus van het jaar, staat hij niet in de top 5 van meest gezochte politici in 2018. Geert Wilders is de meest gezochte politicus van het jaar door Startpagina-gebruikers. Ook dit jaar was hij weer volop in het nieuws door de ‘minder Marokkanen’ -rechtszaak en behaalde ruim 1700 zoekresultaten.

Op de tweede plek is Alexander Pechtold beland. Hij stapte dit jaar op als fractievoorzitter van D66. Ruud Lubbers overleed dit jaar op 78-jarige leeftijd. De langstzittende premier tot nu toe, werd dit jaar herdacht als groots staatsman. Ook onder de Startpagina-gebruikers was hij dit jaar populair. Er werd ruim 870 keer naar hem gezocht.

Halbe Zijlstra verschijnt dit jaar op de vierde plek. Hij stapte dit jaar op als minister van Buitenlandse zaken nadat hij een leugen had verspreid over een ontmoeting met de Russische president Poetin. De top 5 wordt afgesloten door Thierry Baudet, de fractievoorzitter van de rechtse politieke partij Forum voor Democratie.

 

Top 5 politici

  1. Geert Wilders
  2. Alexander Pechtold
  3. Ruud Lubbers
  4. Halbe Zijlstra
  5. Thierry Baudet