Politieke Prestatie van 2019

Dit jaar kozen de leden van het EenVandaag Opiniepanel niet de Politicus van het Jaar, maar de Politieke Prestatie van het Jaar. Het aan de kaak stellen van de toeslagenaffaire is gekozen tot de Politieke Prestatie van 2019.

Top 5 politieke partijen

  1. Forum voor democratie (FvD)
  2. Partij Voor de Vrijheid (PVV)
  3. Partij van de Arbeid (PvdA)
  4. Christen-Democratisch Appèl (CDA)
  5. Democraten 66 (D66)

Politiek moment van 2019

Miljoenen Nederlanders brachten in maart afgelopen jaar hun stem uit voor de Provinciale Staten en voor het waterschap. De Statenverkiezingen hebben twee grote winnaars opgeleverd: Forum voor Democratie (FvD) en Groenlinks. Op FvD is er dan ook massaal gezocht en is op de eerste plaats van de top 5 meest gezochte politieke partijen beland.

Dat grote bedrijven meer winstbelasting moeten betalen, eindigt op de tweede plek in de verkiezing van de Politieke Prestatie van 2019. Het kabinet nam in september een initiatiefwet van GroenLinks-kamerlid Bart Snels over die dat regelt. Panelleden vinden het ‘bijzonder’ of ‘knap’ dat dit kabinet een plan van de linkse oppositie gaat uitvoeren.

Op de derde plek staat de winst van Forum voor Democratie bij de Provinciale Statenverkiezingen in maart. Intern geruzie daarna doet volgens panelleden niks af aan die prestatie: “Feit blijft dat die partij in één keer een factor is in Den Haag.” Op plek vier eindigt het vervroegd het dichtdraaien van de gaskraan in Groningen, op de vijfde plek staat het Pensioenakkoord.

Meest gezochte politici

Thierry Baudet is de meest gezochte politicus van het jaar door Startpagina-gebruikers. Op de tweede plek staat Geert Wilders en Mark Rutte heeft de derde plek behaald.

Top 5 politici

  1. Thierry Baudet
  2. Geert Wilders
  3. Mark Rutte
  4. Femke Halsema
  5. Carola Schouten